Mausteinen punainen linssikeitto
Olen keittoihminen. Pidän erilaisista keitoista ja syön varmaan joka viikko jotakin keittoa. Minulle se on pikaruokaa ja helppoa arkiruokaa. Varsinkin sosekeitot ovat näppäriä, kun niihin voi upottaa kaikki jämäkasvikset ja hieman nuupahtaneetkin toimivat oikein mainiosti. Toinen lempisoppani on ehdottomasti linssikeitto. Se on ihanan lämmittävää ja täyttävää. Hyvän leivän kanssa se muodostaa täydellisen aterian.
Yleensä laitan linssikeittooni punaisia linssejä. Pidän siitä, että ne puuroutuvat mukavasti keittäessä ja muodostavat paksun koostumuksen keittoon. Melkeinpä voisi puhua pataan. Ainakin seuraavana päivänä ruoka on muuttunut padaksi. Toki se ei haittaa, sillä maku on edelleen yhtä hyvä. Yhdistin tähän linssikeittoon myös uuden tuttavuuteni – varsisellerin. Olen vältellyt sitä kuin ruttoa jo vuosia. Muistan nimittäin, että lapsena sain varsiselleristä ihottumaa. Enkä kyllä jos totta puhutaan, niin ole oikein siitä maustakaan koskaan välittänyt. Toin en inhokkini on aiona ollut persilja. Nyt olen jotenkin löytänyt senkin uudelleen ja huomannut, että se tuo moneen ruoka erinomaista makua.
Ostan linssini nykyisin etnisistä kaupoista. Sieltä niitä saa kilon pusseissa ja ovat edullisempia kuin tavallisessa marketissa. Linssit ovat minulle perusruokaa, niin uskallan ostaa kilonkin pussin kerralla, sillä ne tulevat kyllä syödyksi. Olen myös huomannut, että etnisestä kaupasta ostetut punaiset linssit ovat rakenteeltaan hieman erilaisempia kuin esimerkiksi peruskaupoista saatavat GoGreen linssit. Nämä pitävät hieman paremmin muutonsa, mutta tarvitsevat kyllä hitusen pidemmän ajan kypsyäkseen. Jos kaupungissasi on etninen marketti, niin suosittelen tutustumaan tarjontaan. Sieltä voi tehdä monia löytöjä ja yleensä huomattavasti edullisempaan hintaan kuin tavallisista marketeista.
Minun mielestä linssikeitossa pitää olla mausteita. Ja ehkä vähän sitä potkuakin… Viime aikoina on kyllä tuntunut, että kaikkiin ruokiin pitää saada tulisuutta. Olen jäänyt koukkuunn siihen ihanaan poltteeseen. Onneksi tulisuuttaa on helppo lisätä jokaisen omaan ruokaansakin, mikäli kaikki samasta kattilasta syövät eivät pysty tai halua syödä tulista ruokaa. Käytän aika usein tuoreita chilejä, mutta joskus käytän myös aivan tavallista chilijauhetta. Tuoreiden chilejen ongelma on se, että niiden voimakkuus on aika usein mysteeri. Esimerkiksi ne pitkät punaiset jok amarketissa myytävät chilit eivät mielestäni ole lainkaan tulisia, kun taas jalapenot olivat sitten vähän liiankin tulisia. Aika hyvin on nykyisin saatavilla isommista kaupoista tuoreita chilejä useampaakin laatua.
Linssikeittojen ohjeita on Internet pullollaan. Tässä on minun versioni tästä ihanasta arkiruuasta.
4 annosta
- 1 iso sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 punainen chili
- 3cm pätkä tuoretta inkivääriä
- 2 isohkoa porkkanaa
- 1 varsellerin varsi
- 2 dl punaisia kuivattuja linssejä
- 1 rkl öljyä
- 400 g tomaattimurskaa
- Tölkillinen vettä
- 3 dl kookosmaitoa
- 1 rkl ras el hanout mausteseosta
- 1 sitruunan mehu
- suolaa
- mustapippuria
- kourallinen persiljaa
tarjoiluun
- maustamatonta soijajogurttia
- omaan suuhun sopivaa leipää
Aloita hienontamalla sipuli, valkosipuli ja chili. Jos haluat enemmän tulisuutta, niin jätä chiliin siemenet mukaan, mutta miedomman makuiseen kannattaa ottaa chilin siemenet ja valkoiset osat pois kokonaan. Kuori ja rahasta inkivääri. Kuori porkkanat ja paloittelene ne melko ohkaisiksi lanteiksi, noin 3 mm paksuisiksi. Huuhdo selleri ja paloittele se ohuiksi viipaleiksi. Kuumennä öljyä kattilanpohjalla. Lisää sipuli, valkosipuli ja chili,sekä inkivääri ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon ras el hanout mausteseos. Kuullottele keskilämmöllä sen aikaa, että haistat mausteiden tuoksun. Lisää joukkoon myös porkkanat. Huuhdo linssit ja lisää ne tomaattimurskan ja veden kanssa kattilaan. Hauduttele keittoa noin 25 minuutin ajan miedolla lämmöllä. Tarkista linssien kypsyys. Lisää hieman vettä, mikäli keito alkaa muistuttaa ihan puuroa. Kun linssit ovat kypsiä kaada joukkoon kookosmaito, sekä mausta keitto suolalla, mustapippurilla ja sitruunan mehulla. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon hienonnettu persilja. Tarjoile keittoa leivän ja maustamattoman jogurtin kanssa.